Dernek başkanı sn.Levent Hilmi Ünsalın Proje hakkında açıklaması
ASBİAD olarak hazırladığımız “Antalya Lüks Yat Sektörünün Geliştirilmesi” projesi Ekonomi Bakanlığı tarafından 2010/ 8 sayılı Tebliğ çerçevesinde teşvik almaya değer bulunmuştur.
Proje kapsamında toplam değeri yaklaşık 2 Milyon $ civarında çeşitli faaliyetler yapılması ve bunlar için yaklaşık 1,5 Milyon değerinde devlet desteği alınması öngörülmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi vermeden önce Serbest Bölgemiz ve buradaki Tekne Sektörümüz hakkında bilgi aktarmak istiyorum.
Antalya Serbest Bölgesinin bu yıl 25 . kuruluş yılını kutluyoruz. Bölgemizde 104 firma ve bu firmalarda çalışan 3200 civarında çalışanımız bulunuyor. Bunun yaklaşık yarısı Tekne sektöründe istihdam ediliyor. Bölgemizde “Üretim” ve “İhracat” ağırlıklı firmalar yer alıyor . Üretim konusunda belli başlı sektörler olarak Medikal , Elektrik – Elektronik , Tekstil ve son olarak Tekne Sektör bulunuyor.
Özellikle tekne sektöründe bir “kümelenme” yapısının olduğunu görüyoruz. “Kümelenme” son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız bir kavram. Aynı işkolunda faaliyet gösteren firmaların belirli bir bölgede toplanarak sinerji oluşturması anlamına geliyor . Son yıllarda kümelenme yapısı içerisinde olan sektör ve firmalara teşvik verilmesi giderek artan bir trend . Yani firmalara bireysel değil , toplu olarak gelin deniliyor.
Bu bağlamda Antalya Serbest Bölgesinde irili ufaklı 50 civarında tekne firması bulunuyor ve bu konsepte uyuyor . Bu firmalarımızın önemli bir kısmı üretici ve bir bölümü de Mega Yat Üreticisi . Mega Yat tanımına genellikle 30 metre ve üzerindeki lüks yatlar dahil oluyor . Bunların tabii ki fiyatları da pahalı ve o nispetle alıcıları da ayrıcalıklı bir kesim. Alıcılar UVB (Ultra Varlıklı Bşrey denilen ) ve serveti 30 Miyon $ üzerinde olan kişiler .
Dünyada bu kesimde yaklaşık 100 bin birey bulunuyor. Hedef kitleniz bunlar. Basınımızda ASB de imal edilen Lüks Yatlarla ilgili haberleri takip ediyorsunuz. Yaklaşık 12 yıllık bir geçimiş olmasına rağmen her geçen yıl daha büyük tekneleri imal ediyoruz ve bir çoğu da yurtdışına gönderiliyor. 2000 yılında 3 adet tekneyle başlayan serüven bugüne kadar 200 ü aşkın tekneyle devam etti. 46 Metrelik teknelerden sonra en son 60 metrelik tekneler kızağa kondu. Bu noktada biz bunu nasıl daha iyi seviyeye taşıyabiliriz diye düşünürken böyle bir proje gelişti .
Projenin gelişimiyle ilgili çalışmalar şöyle özetlenebilir :
Bundan yaklaşık 10 ay önce Ekim 2011 de BMOP (Birleşmiş Milletler Ortak Programı)dan yetkililer , ASBİAD’ı ziyaret ederek Tekne Sektörü konusunda ilgili bir genel analiz raporu ve yol haritası hazırlayabileceklerini gündeme getirdiler. BMOP , BM lere bağlı dört kurululuşun (FAO , ILO , IMO , UNDP) oluşturduğu bir özel program .
Türkiye’de bunun koordinatörlüğü BMOP ve İŞKUR bilikte yapıyorlar. Biz bu teklife tabii derhal olumlu yanıt verdik BMOP tarafından uzmanlar getirildi ve yaklaşık 8 ay süreyle bir çalışma yapıldı . Sektörde ağırlıklı olarak faaliyet gösteren tüm tekne üreticileri ve belli başlı yan sanayilerle görüşme ve toplantılar gerçekleştirildi . Buna paralel olarak Antalya Serbest Bölge Müdürlüğü uzmanlarından gerekli destek ve bilgi sağlandı.
Elde edilen bu veriler , dünyada bu sektörde ileri giden İtalya , Hollanda gibi ülkelerin verileri ile kıyaslandı ve ileriye yönelik uzun vadeli bir plan ve strateji ortaya kondu. Nisan 2012 de adına “Küme Analizi ve Yol Haritası”dediğimiz bir rapor hazırlandı. Bu kapsamlı çalışmayı bu defa baz alarak Ekonomi Bakanlığına 2010/8 Sayılı Tebliğ çerevesinde teşvik başvurusu yaptık ve geçtiğimiz haftalarda bu başvurumuzun kabul edildiği müjdesi aldık.
Toplam değeri 2Milyon $ civarında olan faaliyetler bulunuyor. (Tam rakamı verirsek 175 Bin Dolar Eğitim , 360 Bin $ Danışmanlık , 1 Milyon $ Yurt Dışı Pazarlama , 400 Bin $ Alım Heyeti ve 120 Bin $ İstihdam olmak üere 2,055,000 $ ve devletimizde eğer bunları yaparsanız size 1,540,000 $ lık destek verme vaadi verdi. Yani kısacası bu bir çerçeve teşvik . Tüm faaliyetler için bize verilen süre 3 Yıl. Başvurumuz kabul edildi.
Tüm sürecin dikkat çekenbazı özellik ve hedeflerini şöyle açıklayabiliriz :
- Antalya Serbest Bölgesi tekne sektörüne uzun vadeli bakış ve stratejik planlama alışkanlığının getirilmesi ,
- Bireysel hareket yerine , ortak hareket ve sinerji kültürünün gelişmesi ,
- “Antalya” isminin “Lüks yat” konseptiyle birleştirilerek marka değerinin arttırılması ve bu sayede turizm ve konut gibi diğer sektörlere de dolaylı yoldan katkı sağlaması ve Türkiye imajına da olumlu etki getirmesi ,
- Bir STK olan ASBİAD’ın kendisinin doğrudan fazla maddi kaynak sağlamadan , üyelerinin insan kaynağı gücü ve bilgisini kanalize ederek büyük çaplı projelere girişebileceğini ,
- Doğru projeler olduğu taktirdeAB , BMOP gibi kurumlarda bu tür faaliyetleri destekleyecek fonlar bulunduğu, işletmelerin normal koşullarda kendilerinin ayırmakta zorlanacağı bazı harcamaları (eğitim , teknik danışmanlık vs..)bu fonlar sayesinde yapabilecekleri ,
gösterilmiştir.